WORKSHOP PINHOLE FOTOGRAFIE
In deze workshop maken leerlingen kennis met de grondbeginselen van de fotografie.
Ze leren hoe ze op een bijzondere manier zelf foto’s kunnen maken.
Een pinhole camera is namelijk niets meer dan een lichtdicht doosje met daarin een minuscuul gaatje ter grootte van een speldenprik. De leerlingen maken eerst zelf hun eigen pinhole camera en gaan daar vervolgens mee aan de slag.
De foto’s die ze maken ontwikkelen ze zelf in een geïmproviseerde doka.
Ze zullen verbaasd zijn over deze magische manier van werken.
Tot slot kunnen leerlingen de foto’s inscannen om ook met digitale technieken aan de slag te gaan. Dit in tegenstelling tot de historische en ambachtelijke manier van werken tijdens het maken van de foto’s zelf.
Leerlingen leren met andere ogen te kijken naar het alledaagse.
De pinhole camera is hierbij een erg geschikt hulpmiddel. Het kleine gaatje van dit toestel bekijkt de wereld anders dan dat ons oog of een gewone camera doet.
Een pinhole foto heeft dan ook een heel eigen en specifieke sfeer waardoor alledaagse onderwerpen als vanzelf bijzonder worden.
Leerlingen onderzoeken wat voor invloed het perspectief heeft op het beeld en maken hierbij gebruik van hun creativiteit en verbeelding.
Het is ook mogelijk om in samenwerking met de school een workshop op maat te maken.
Te denken valt aan thema’s als fotografiegeschiedenis, nieuwe media, natuur, licht en de eigen leefomgeving. We kunnen zelfs een pinhole kamer bouwen. Dat laatste zou je kunnen omschrijven als een gigantische inloop pinhole camera.
Behalve in de lessen beeldende vorming en CKV is deze workshop ook goed in te passen binnen de natuur,- en wiskunde lessen en is daarmee vakoverschrijdend. Een praktijkles kan vooraf worden gegaan door een theorieles over pinhole fotografie waarbij licht en de werking van licht een belangrijk onderdeel vormen. Ook kan de workshop worden gecombineerd met een uitleg over mijn eigen werk als fotograaf, eventueel gecombineerd met een atelierbezoek.
Voor deze workshop is een ruimte nodig die makkelijk verduisterd kan worden.
Die ruimte veranderen we in een donkere kamer. Deze is nodig voor het ontwikkelen van de foto’s. Een lokaal waar de ramen kunnen worden dichtgeplakt met zwart landbouwplastic is eigenlijk al voldoende.
Maar zelfs een ruime inloopkast is geschikt te maken.
De workshop kan worden gegeven in één uur maar ook in vier dagdelen.
Naar keuze kunnen er opties worden weggelaten of met elkaar worden gecombineerd.
Voor het maken van de camera’s zijn er bouwpakketten beschikbaar.
Voor hele korte workshops zijn er camera’s beschikbaar die direct kunnen worden gebruikt.
Aan een workshop kunnen maximaal 15 leerlingen deelnemen.
Bij meer dan 15 leerlingen kan de groep worden gesplitst.
Een workshop kost tussen de € 100- en de € 700-
Voor meer informatie en bijbehorende kosten kunt u contact opnemen.
Of lees deze blog over een workshop pinhole fotografie met een korte video door Hans ten Berge voor de lokale televisie.